Kjøkkenhagen


Spiselig fra hagen

Jeg har begynt å lage meg en grønnsakshage på Fagertun. Det er mye arbeid, så det tar litt tid. Jeg jobber med prosjektet gradvis. Litt for hvert år. Det er best å ikke gape over for mye om gangen. 
Dessuten har jeg flere prosjekter på gang, og jeg liker å forflytte meg fra det ene til det andre. Det er ikke verdt å bli lei noen av dem.
























Plantekasser


 Jeg har snekret tre ganske store kasser som jeg har gravd ned i bakken. De er uten bunn. Fordi de står veldig nær en stor Bjørk, så har jeg gravd ut jorden under kassene og lagt plastikk i bunnen. Den er ikke tett og heldekkende, men en barrière som kanskje kan hindre noen av bjørkerøttene i å trenge opp i kassen. Samtidig holder fuktigheten seg litt bedre. Det ser ut til å fungere veldig bra.

Det tok litt tid å fylle kassene med jord. Jeg brukte et par sesonger før kassene var fulle. Jeg fikk hente godt kompostert stallgjødsel fra en gård, men det viste seg at den ikke var så omdannet som lovet. Det ble en arbeidsom og kjedelig erfaring, men nå er i allefall flisa blitt til jord.






Vekstskifte

Det beste er å dyrke forskjellig grønnsaker i kassene for hvert år. I en økologisk hage er ikke et strengt vekstskifte nødvendig, men det er fornuftig å ikke alltid dyrke de samme grønnsakene på samme sted.
Jeg kan nok ikke til å kalle hagen helt økologisk, men så nær som mulig. Jeg er ikke så nøye på om jeg velger økologiske frø, og jeg tenker ikke så mye på hva hestene har spist om jeg bruker møkk fra bingene deres. Men jeg bruker ikke kunstgjødsel eller sprøytemidler..



Jeg dyrker reddiker, gulrøtter, rødbeter, mangold, jordskokk, skorsonnerot, bønner, erter, sukkererter, grønnkål og løk. I tillegg har jeg forsøkt meg (optimistisk) på mais og tomater. De rakk ikke å modne i den kjølige regnfulle sommeren vi hadde i fjor. (Tomatene klarte det ikke i forfjor heller..) Knutekål har jeg ikke fått til noe særlig. Og poteter har jeg rett og slett ikke hatt plass til. Gresskar og squash er også for omfangsrike og burde hatt en egen plass.

Sommeren 2013

Poteter

Denne sommeren fant jeg en løsning på potetplassproblemet. Jeg gravde opp den smale stripen mellom kassene og gjerdet. Det satte jeg en pose settepoteter av typen Blå Kongo. 

De vokste bra og forsynte oss med blålilla tilbehør til mange middager utover sensommeren. 
Ungene falt helt for fargen og jeg må si at det var ganske fargesprakende middagstallerkener en stund. 



Supplert med gule og røde gulrøtter, irrgrønn brokkoli eller blodrøde rødbeter ble det ganske festlig.

Gresskar

Den yngste jenta mi sådde gresskar i våres. Tre av plantene fikk bo i en kompostbinge fra i fjor.
Der trivdes de utmerket og vokste så det spraket.

Den ene klatret ut av bingen, gjennom en sølvbusk og ut på plenen hvor den produserte et flott gresskar.
Den andre klatret over gjerdet bak bingen og ut på jordet utenfor.
Den tredje klatret ut av bingen og opp i klatrestativet til bønnene.

Da det var tid for å høste fant vi gresskar både innfor og utenfor gjerdet, og langt opp i klatrestativet.

Nå har vi fryst ned gresskarpuré til vinterens gresskarpaier og gresskarscones. 






Jordskokk

 Jordskokkene mine fikk en kasse for seg selv i sommer. I og med at de er flerårige så blir de nok værende der.

De ble høye og flotte med små gule solsikkeblomster.

Jeg har ikke høstet dem enda så det skal bli spennende å se hva jeg finner under jorden.
Jeg sådde agurkurt innimellom jordskokkene. Det ble fint med litt blomstring mellom de lange stilkene. Agurkurten ble brukt i salaten. (Blomstene, bladene har stive, stikkende hår på seg.)


Eget innlegg om Jordskokk kan du lese her.





Katteskrekk

For å unngå at kattene bruker kassene som do, har jeg lagt avkuttet armeringsjern i bedene. Dette er rester etter pergolaprosjektet mitt.
Kattene er ikke noe problem når kassene er fulle, bare når det er bar jord der. 
De liker ikke de skarpe piggene på armeringsjernet. Så det fungerer fint :)


Videre planer


Etterhvert har jeg lyst til å lage flere kasser. Det er så mye jeg vil dyrke som kunne trenge egen plass. Noen grønnsaker er flerårige, og de er det litt tungvindt å ha i samme kasse som de andre. Dette gjelder for eksempel Rabarbra,  Jordskokk og Skorsonnerot. Jeg kan med andre ord trygt snekre videre. Alternativt kan jeg kanskje prøve pallekarmer. Det virker ganske lettvint og rimelig.

Jeg skulle absolutt ha gjort noe med området rundt kassene. Det burde vært ryddigere. Tror fast dekke av noe slag hadde vært ideelt. Spesielt i bakkant mot gjerdet.
Området til komposten ligger ved siden av grønnsakskassene. Der er det foreløpig helt kaos. Ingen binger, bare en stor haug. Jeg drømmer om en rekke med store kompostbinger. Problemet er at haugen må vekk før jeg kan sette opp noe der.. Kjedelig!!!

Det er mer enn nok å ta fatt i til sommeren med andre ord.
Jeg må bare bestemme meg for hva jeg skal begynne med :)





Her kan du lese mer om:



Jordskokk

3 kommentarer:

  1. Dette ser fantastisk spennende ut. Herlig å kunne hente sine egne urter og grønnsaker. Ispirerende :-)

    SvarSlett
  2. Kjøkkenhageprosjektet ditt er veldig fint. Lykke til med nye prosjekt

    SvarSlett